A porzeczki w tym roku są naprawdę piękne i duże.
Przepis na ciasto jest następujący:
Składniki
Składniki na dwie warstwy ciasta kruchego:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
4 żółtka
dżem porzeczkowy
Z podanych składników (oprócz dżemu) zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Wyłożyć blachę prostokątną pergaminem i wyłożyć na nią ciasto, posmarować go dżemem.Piec w temperaturze 175 st C około 15 minut. Potem upiec w ten sam sposób drugi placek.
Składniki na bezę:
4 białka
2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę. Położyć na upieczone placki. Piec w temperaturze 150 st. C przez około 15 minut.
Składniki na krem:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 kostka masła
Mleko ugotować z obiema mąkami. Ostudzić. Masło zmiksować z cukrem. Dodawać powoli ugotowany budyń. Gotowym kremem przełożyć oba placki.
I gotowe :). Smacznego.
Składniki na bezę:
4 białka
2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę. Położyć na upieczone placki. Piec w temperaturze 150 st. C przez około 15 minut.
Składniki na krem:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 kostka masła
Mleko ugotować z obiema mąkami. Ostudzić. Masło zmiksować z cukrem. Dodawać powoli ugotowany budyń. Gotowym kremem przełożyć oba placki.
I gotowe :). Smacznego.
I efekt końcowy
Ciasto jest naprawdę smaczne - polecam.
Przepis na ciasto pochodzi z kwestii smaku - tylko troszkę zmodyfikowany :). A w następnym poście będzie o nerkach - saszetkach, wygodnych podczas pieszych wycieczek.
Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz