sobota, 20 lipca 2013

Kulinarnie

Ponieważ trwa sezon na porzeczki grzechem byłoby nie zrobić ciasta właśnie z porzeczkami. Dlatego dziś zrobiłam Pychotkę - panią Walewską.  Jest to ciasto, które zawiera kilka warstw - w tym dżem porzeczkowy, który aktualnie smażę. Lekko kwaskowaty smak porzeczek nadaje ciastu niepowtarzalny aromat i jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.

A porzeczki w tym roku są naprawdę piękne i duże.




Przepis na ciasto jest następujący:
Składniki

Składniki na dwie warstwy ciasta kruchego:

2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
4 żółtka
dżem porzeczkowy

Z podanych składników (oprócz dżemu) zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Wyłożyć blachę prostokątną pergaminem i wyłożyć na nią ciasto, posmarować go dżemem.Piec w temperaturze 175 st C około 15 minut. Potem upiec w ten sam sposób drugi placek.

Składniki na bezę:

4 białka
2 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić z cukrem, dodać mąkę. Położyć na upieczone placki. Piec w temperaturze 150 st. C przez około 15 minut.

Składniki na krem:

1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 kostka masła

Mleko ugotować z obiema mąkami. Ostudzić. Masło zmiksować z cukrem. Dodawać powoli ugotowany budyń. Gotowym kremem przełożyć oba placki.

I gotowe :). Smacznego.






I efekt końcowy

Ciasto jest naprawdę smaczne - polecam.

Przepis na ciasto pochodzi z kwestii smaku - tylko troszkę zmodyfikowany :). A w następnym poście będzie o nerkach - saszetkach, wygodnych podczas pieszych wycieczek.

Pozdrawiam






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz